Neljänsiä koronarokotuksia suositellaan laajemmin
Neljänsiä koronarokotuksia suositellaan laajemmin
Neljänsiä koronarokotuksia suositellaan myös 70–79 -vuotiaille riskiryhmiin kuuluville
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee neljänsiä rokoteannoksia myös lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville 70–79-vuotiaille. Neljättä annosta suositellaan, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta.
THL: n mukaan sairaalahoitoisen koronataudin riski 70 - 79 vuotiailla vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia sairastavilla on hieman suurempi kuin nyt rokotuksiin oikeutetuilla yli 80-vuotiailla, joilla ei ole vastaavia sairauksia. Tämän vuoksi rokotukset halutaan yhdenvertaisuussyistä tarjota myös tälle ryhmälle. Luettelo riskiryhmistä on koottu THL: n verkkosivuille.
Kainuussa neljäs koronarokote on tarjolla seuraaviin ryhmiin kuuluville, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta:
- 70–79-vuotiailla riskiryhmiin kuuluville
- Kaikille 75 vuotta täyttäneille
- Iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä (ei tarkkaa ikärajaa)
- 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt
Kuntien rokotuspisteiden aukioloajat löytyvät verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronarokotukset sekä paikallislehtien viikkoilmoituksista. Rokotuksia jatketaan kesäkuun ajan, heinäkuussa ei järjestetä rokotuksia.
Lisätietoja ja toimintaohjeita rokotuksista sekä koronatartunnan saaneille tai altistuneille on koottu Kainuun soten verkkosivuille sote.kainuu.fi/koronainfo. Lisätietoja löytyy myös THL:n verkkosivuilla
Koronatilanne Kainuussa rauhallinen
Koronavirusta on edelleen liikkeellä runsaasti, mutta epidemia jatkaa rauhoittumista. Tilanne voi kuitenkin lähikuukausien aikana muuttua, mikäli esimerkiksi uudet virusmuunnokset leviävät. Rokotusten laajentamisella pyritään tähän jo varautumaan.
Suositukset voimassa
Kainuussa on voimassa THL:n mukaiset suositukset
- Ota koronarokotukset
- Jos sairastut, suositellaan vapaaehtoisesti välttämään kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään 5 vrk ajan. Halutessasi voit tehdä kotitestin. Terveydenhuollon testaus on suunnattu sote-henkilöstölle ja riskiryhmään kuuluville (ml. raskaus) tai henkilöille, joilla sairauden oireet ovat voimakkaita tai pitkittyviä.
- Muista hygienia: kädet, maski, turvaväli ja ilmanvaihto
Töihin, kouluun, päiväkotiin sekä tilaisuuksiin ja harrastusryhmiin on suositeltavaa mennä ainoastaan oireettomana. Jos perheenjäsen tai henkilö, jonka kanssa olet ollut lähikontaktissa, saa positiivisen koronatestituloksen:
- Tarkkaile vointiasi. Jos saat oireita, tee kotitesti tai hakeudu tarvittaessa terveydenhuollon testiin.
- Jää etätöihin jos mahdollista. Oireeton voi tarvittaessa mennä töihin maskia käyttäen. Oireeton lapsi voi mennä kouluun.
Maskin käyttöä suositellaan julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos
- Hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
- Sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella
- Tiedät altistuneesi koronavirukselle, mutta et voi välttää kodinulkopuolisia lähikontakteja.
- Kirurgista maskia käyttämällä suojaat muita tartunnalta
- Erityisesti rokottamattomien 12 v täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vakava koronatauti, kannattaa harkita kantajaansa suojaavan maskin (ffp2/ffp3) käyttöä, vaikka olisi ottanut kaikki rokotukset
Halutessasi voit käyttää maskia myös muissa tilanteissa. Maskin käyttö hoito- ja hoivatyössä ohjeistetaan erikseen organisaation sisäisesti